Актуальні проблеми хімії та хімічної технології
30 листопада в Національному університеті харчових технологій відбулася І Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми хімії та хімічної технології». Уже традиційна конференція, що проводиться в НУХТ з 2014 року, вперше цього року одержала міжнародний статус. Головною метою заходу став обмін новітнім досвідом, науковими здобутками, сучасними тенденціями та перспективними ідеями. Співорганізаторами конференції стали кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів і кафедра харчової хімії. З вітальним словом до учасників пленарного засідання звернувся проректор з наукової роботи Сергій Токарчук, який відзначив високий науковий рівень Національного університету харчових технологій і підкреслив, що університет є знаним у нашій країні та закордоном закладом, що готує фахівців для всіх галузей харчової і переробної промисловості, а також для інших стратегічно важливих галузей України, зокрема хімічної, фармацевтичної та біотехнологічної. До роботи конференції приєднались закордонні колеги. Наталія Бубало (Biocompatebility and toxicology expect, JAKSCH LIFESCIENCE CONSULTING, GmbH (Швейцарія) представила доповідь на актуальну тему «Регуляція косметичних засобів в Україні та Європі», в якій окреслила коло проблемних питань і продемонструвала перспективи подальшої імплементації Технічного регламенту на косметичну продукцію. Також, із актуальною доповіддю «Plant in vitro technology for foods and food additives: current status, speculations and future prospects» про альтернативні джерела полісахаридів виступив Атанас Павлов, професор University of Food Technologies (Пловдів, Болгарія). У доповіді було продемонстровано сучасні тенденції розвитку перероблення рослинної сировини з отриманням цінних компонентів для виробництва харчових добавок і косметичних засобів. У ході пленарного засідання були заслухані доповіді знаних українських науковців із провідних закладів вищої освіти України, установ Національної академії наук України. Зокрема, з доповідями виступили доцент Юрій Халавка (Чернівецький національний університет), який продемонстрував сучасні підходи в нанотехнологіях із отриманням цінних матеріалів для перетворення світла, завідувач кафедри біотехнології та харчової хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Олег Покотило, старший науковий співробітник, Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України Михайло Мілюкін. Особливо приємно, що активну участь у роботі Міжнародної конференції взяли молоді науковці НУХТ, здобувачі освітньо-професійних програм «Хімічна технологія» та «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів». Завершила роботу конференції доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, гарантка освітньої програми Олена Подобій. У своїй доповіді вона розказала про особливості підготовки фахівців зі спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» в нашому університеті, окреслила здобутки та проблеми хімічної освіти в Україні. Доповідачка висловила переконання, що проведення подібних наукових заходів має важливе значення, як для науковців, оскільки дозволяє розширювати власний кругозір, так і для студентів, адже сприятиме їх професійному зростанню. Наукові конференції є свідченням розвитку та залучення молоді до наукових досліджень і дозволяють у колі науковців та однодумців обговорити коло актуальних питань. Науковий захід, що відбувся в НУХТ, у черговий раз продемонстрував незламність наших науковців, їх цілеспрямованість у досягненні мети, взаємоповагу та підтримку наукової спільноти України та Європи у цей нелегкий час.Джерело: nuft.edu.ua Оцініть новину:
Ваш коментар буде першим