Меню сайту
Форма входу
Архів записів
Лічильник
Статистика

Школи для атестації

Обравши будь-яку форму навчання окрім очної, ви будете також змушені обрати школу дистанційну або лише для атестації, яка забезпечить вам законність цього навчання.

У більшості випадків йдеться про екстернатну або дистанційну форму.

Технічно вони відрізняються:
– кількістю атестацій (екстернат — зазвичай 1 раз в кінці року, дистанційне — 2-4 з проміжними контрольними),
– підтримкою з боку закладу (короткі консультації на екстернаті, можливість отримувати повноцінний навчальний супровід на ДН)
– необхідністю підтверджувати документами бажання навчатися саме так (обов’язкове для екстернату, непотрібне для ДН, власне як і медична довідка).

Задля того, щоб перейти на екстернат/дист. навчання варто спочатку зателефонувати в районне управління освіти (РУО, кол. “районо”) і запитати, які школи в вашому районі беруть на таку форму та отримати найсвіжішу (майже завжди) інформацію.

Крім того, для інтровертів та всіх бажаючих на сайті МОН викладені списки
– Школи для екстернів
– Школи для дистанційного навчання

Стосовно всіх бажаючих ми трохи завернули, бо як бачте, цей розділ називається “Для жителів Донбасу і Криму”. Тому тут можуть розпочатися несподіванки — не всі школи, навіть з навмисно для того призначених, охоче беруть на екстернат. Іноді (не завжди) трапляється, що адміністрація відверто саботує, намагається відмовити вас, просить якісь зайві документи чи гає ваш час і нерви в інший спосіб. Таких “можновладців” можна юридично примусити зарахувати вас, але як правило діла не буде вже під час процесу. Тож варто пошукати такий заклад, що спокійно/схвально ставиться до позаочних форм навчання.

З дистанційною формою частково легше — менше документів та умовлянь, але зазвичай провадиться приватними і, через це, небезкоштовними закладами.

Проте, задля економії нервів і часу, багато хто ладен сплачувати зайвих 170-2000 грн на місяць і звертається до відповідних шкіл, які насправді залюбки приймають учнів.

Ми підготували зведену порівняльну табличку всіх лояльних закладів, окрім офіційно пропонованих — Школи для дистанційного навчання та атестації. Як обрати з різноманіття написано нижче.

 
– Як і в статті “Завтра не в школу“, тут виокремлене юридично неіснуюче поняття “дистанційна атестація” (ДА), під якою треба розуміти надання закладом програм/посібників/навчальних матеріалів у електронному вигляді, але відсутність регулярних уроків. Тобто учень має опанувати програму самостійно, власне навчання школа не провадить. Технічно це схоже на екстернат.
– Вартість вказана за рік, якщо стоїть два числа, то менше — за екстернат.

Після того, як ви домовитесь із керівництвом обраного закладу, проводиться звичайна процедура вступу/переведення до школи.

Часті питання

Як зробити вибір серед цього різноманіття?

– Визначіться потрібне вам повноцінне дистанційне навчання чи лише атестація? Таких, що пропонують перше, не так багато.
– Визначіться з обсягом коштів, які ви можете витрачати на навчання дітей.
– Визначіться з бажаною кількістю атестацій (і взагалі спілкування зі школою) на рік.
– Визначіться з формою навчання (екстернат, ДН, заочна).
Бажано обирати школу в своєму місті чи поруч, що в більшості випадків пришвидшує комунікацію, а також позбавляє проблем з отриманням пільг, якщо для вас це важливо (наприклад, харківський учнівський квиток в Києві не дійсний).
У вас залишиться 2-3 варіанти, з яких вже можна обирати через огляд відгуків (будуть додані трохи згодом) та особисте спілкування.

Де я маю брати ті підстави для екстернату, якщо особливих медичних показань немає?

Дякуйте Богові. Управління освіти в принципі влаштовує будь-яка формальна підстава, ви можете навіть прямо спитати у них, що вони порадять написати.
Велика кількість підстав звучать так: “через часті відрядження батьків” та “через навчання у спортивній/музичній/спеціальній секції/школі” (підтверджується офіційною довідкою з вашого закладу додаткової освіти, в якій вказується вид занять, наявність запланованих протягом року зборів/змагань/олімпіад).

Але ж чекайте, в новому “Законі про освіту” вже згадана сімейна (домашня) форма освіти, чи можу я скористатися нею?

Законотворчий процес влаштований таким чином, що закони приймаються “згори донизу”, від загальних до конкретних. Тому згадка у загальному законі має бути уточнена відповідним Положенням, якого поки не існує. МОН має в планах створити його до вересня 2018 року. Але вже є прецеденти, коли посилання на новий Закон спрацьовувало як підстава для екстернату. Пробуйте на місцях.

Чи можу я перевести дитину на екстернат/ДН у вересні (липні, грудні, квітні)?

На екстернат приймають з вересня до 1 березня (але якщо ви приїхали з-за кордону, то будь-коли), на ДН — теоретично весь рік, якщо йдеться не про 4, 9, 11 клас, бо тоді лише у першому півріччі. Дивіться відповідні Положення (посилання на початку статті).

Чи є ще якійсь може безкоштовний спосіб, бо двоє дітей, грошей зайвих нема?

Є, зверніться до малокомплектної сільської школи у вашому районі, вони зазвичай раді додатковим учням.

Чи можу я отримати учнівський квиток/довідку про навчання навчаючись на екстернаті/ДН?

Так, школа яка реалізує ваше право на освіту, зобов’язана вести документацію, надавати вам всі документи і всі можливості (в тч участі в Олімпіадах всіх рівнів) незалежно від форми навчання. Школи, які розташовані в іншому місті, надсилають довідки поштою.

Де знайти якихось живих людей, щоби поспілкуватись із кимось хто має схожий досвід?

Завітайте до загальної чи регіональної спільноти.

Джерело: altosvita.in.ua

 

Экстернат для детей: Организовываем учебу на дому

Рекомендации родителям, которые хотят обучать ребенка сами

В моей семье в настоящий момент дома одновременно учатся: девятиклассник, семиклассница и второклассники…

Почему: потому что они серьезно занимаются спортом и уделяют тренировкам 20-27 часов в неделю, и если они не будут нормально учиться, то это скажется на их развитии, а нормально учиться им просто некогда. Жертвовать спортом тоже не хочется. Что касается старшего сына, который вне спорта, с моим графиком работы я буду видеть его только за завтраком и перед сном, а это не дело, учитывая, что он в выпускном классе.

Где: заочная школа в Киеве №328 для старших детей (она принимает экстернов, начиная с 5 класса) и школа экстернов для младших (наверное, собеседование еще предстоит, пока я написала заявление в родную школу с разрешением не ходить до определенного числа).

Как организован учебный процесс

Все начинают учиться строго в 9.00. Для этого встаем в 7.30 — полтора часа как раз достаточно, чтобы прийти в состояние, годное для учебы. Далее следим за временем — последние 10 минут каждого часа отдыхаем. Старшие занимаются за отдельными столами в одной комнате. Младшие пока что за одним столом в другой комнате (есть возможность рассадить их по разным столам, но мне так неудобно, если учесть, что они делают одно и то же).

Расписание

С младшими все просто. Каждый день у нас 3-4 урока строго по звонкам и расписанию. Начинаем с письма, потому что первый урок я еще налаживаю работу со старшими и могу отвлечься. Затем идет математика. Потом в 11.00 приходит муж и читает с ними. Пока кто-то один читает, второй пишет. Я в это время готовлю обед. В 12.00 у нас несколько раз в неделю английский (не всегда, потому что есть дни, когда нам нужно уходить по делам в 13.00).

Со старшими работа объемнее, но не сложнее. Расписание такое: 5 уроков каждый день, начиная с 9.00 и до 13.00. На каждый предмет — отдельный лист. На этом листе сверху идет ссылка на учебник (они частично скачаны, но из-за круговорота планшетов и компьютеров, проще всегда иметь ссылку). Также скопировано оглавление из учебника. По некоторым предметам я уже сделала тематический календарный план — пишутся даты, когда состоится урок, и тема, которая учится.

Иногда дети встают сами, завтаракают сами и дают мне возможность поваляться в постели до 8.45, еще и чай с печеньками в спальню приносят!

Процесс обучения

В год на предмет отводится примерно 72 часа и в учебнике около 35 тем, что дает два урока на каждую тему. Во время первого урока дети читают новый параграф, отвечают на часть вопросов (письменно, в форме конспекта). Второй урок — повторяют все ранее написанное и отвечают на другую часть вопросов. Также мы отобрали «профильные» предметы, по которым нужно делать намного больше, чем есть в учебнике. У старшего сына Саши это физика, алгебра и геометрия. У старшей дочки Кати — химия и биология. Планирую закончить обучение по данным предметам раньше, чем закончится учебный год, и потом работать с дополнительными источниками.

Подготовка к урокам

Учебная неделя составляет 6 дней — в субботу у нас украинская и мировая литературы, а также английский язык. По литературам ведется конспект, в который записывается все прочитанное и понятое за неделю. На подготовку к урокам у меня уходит 1-1,5 часа в день и я мечтаю научиться сокращать это время. Я пишу в Excel и от руки задание каждому ребенку на день. В электронном виде отправляю ссылки на материалы по каждому уроку. Понятно, что за 50 минут это все успеть невозможно. Но старший сын учится практически весь день, потому ему можно. Старшая дочь находит время на дополнительные материалы в течение дня.

Учебные материалы

В школе нам дали список учебников, они все есть в сети — это вообще не проблема. Старший не любит планшет и читает с ноутбука, выводя изображение на весь экран. Остальные дети с планшетами. По каждому предмету у них заведена отдельная тетрадь для конспекта. Также будут тетради для контрольных работ. Для каждой новой темы я нахожу аналог на «интеруроке» — видео, тесты и упражнения. Только потом дети читают учебник и переходят к написанию конспекта.

У младших будут тетради на печатной основе, но я пока не спешу покупать — в школе все расскажут. Пока что мы повторяем усиленно первый класс и заполняем незаполненные листы в печатных тетрадях за прошлый год, также завели новые тетрадки по математике и по письму, пишем туда по полстраницы за урок. Иногда поглядываю в учебник и даю им писать в тетради из учебника.

Насколько сложно родителям

Я смирилась с тем, что каждый день с 8.45 до 13.15 себе не принадлежу. И все дела планирую соответствующим образом. Далее можно выкручиваться. Чтобы минимизировать разброд и шатание после перемен — готовлю им чаи и перекусы заранее, чтобы быстро поели и пошли обратно учиться. Также остались мои утренние домашние повинности — стирка, готовка и иногда глажка. Это все можно совмещать, надзирая за порядком каждые 10-15 минут.

Насколько просто детям

Детям так учиться однозначно лучше! Потому что КПД этого времени несоизмеримо выше (в учебном плане), чем в школе. У старших детей проблем с организацией никаких нет вообще. Они следят за временем, распределяют нагрузку иногда так, чтобы поделав что-то легкое, потом засесть за сложное и успеть закончить заниматься к 13.00. Саша (9 класс) часто не успевает, но ни в коем случае не оставляет задание по предмету недовыполненным или отложенным на завтра. Дни бывают легкими и сложными. Иногда много новых тем за день, иногда много задач приходится решать, а иногда только повторить — и все. Катя сегодня справилась за 3 часа (правда, она начала заниматься раньше 9.00).

Да, я проверяю каждый конспект в конце урока, читаю все-все-все. Иногда прошу что-то исправить. Но это мелкие правки. Если что-то не получается вообще, то поступаем так:

  1. Те моменты, которые непонятны, выписываются, потом со списком мы едем к репетитору (а время этого урока занято предыдущими темами, которые способны пролить свет на проблему).
  2. Начинаем разбирать тему по кирпичикам и одно упражнение делам несколько дней, но зато так, что все составляющие понятны. И потом уже проще.
  3. То, что не успели — выписываем в «неприятный лист» и делаем на выходных. Пока что «неприятный лист» пуст.

P.S. Во второй части статьи я расскажу о самом главном — аттестации, оценках, контрольных и табелях.

Ресурсы в помощь тем, кто обучает детей дома

 Писатель, сценарист, блогер

Источник: womo.ua

 

Індивідуальна форма навчання. Все, що ти маєш про це знати

Відповідно до ст. 53 Конституції України, кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує її доступність і безоплатність різних форм навчання.

Доступність безоплатної освіти забезпечується також можливістю проведення навчання в індивідуальні формі.

Особливості індивідуальної форми навчання

  • Регулюється окремим розпорядком, розклад занять погоджується з батьками
  • Оплата праці -  за рахунок бюджетних коштів
  • Розробляються окремі робочі навчальні плани
  • Індивідуальний план визначає перелік предметів, послідовність, кількість годин

Права та обов'язки

Учні, які здобувають освіту за індивідуальною формою навчання, є учасниками навчально-виховного процесу. Їх права та обов’язки визначаються Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» та іншими нормативно-правовими актами у сфері освіти.

Для зарахування на індивідуальну форму потрібні:

  • заява батьків
  • документ про рівень освіти;
  • висновок ЛКK
  • копію документа про законність перебування в Україні
  • витяг з протоколу психолого-медико-педагогічної консультації

Підставою для організації індивідуальної форми навчання є:

  • заява одного з батьків або їх законних представників (для повнолітніх – їх особиста заява) про зарахування на індивідуальну форму навчання
  • наказ керівника навчального закладу
  • погодження відповідного органу управління освітою

Джерело: osvitanova.com.ua


Як перевести дітей на домашнє навчання?

Що робити, аби дитина і в школу не ходила і атестат отримала. Покрокова інструкція

- Забрав дитину з школи, перевів на домашнє навчання! — все частіше пишуть батьки в соціальних мережах. Хоумскулінг, які і інші види альтернавтивного навчання тепер все популярніші. В одному тільки Києві та околицях альтернативних шкіл — близько 40. В якихось дітям можна відвідувати заняття раз на тиждень, в якихось — раз на місяць.  Все йде до того, що хоумскілінг буде офіційно визнаним державою — в проекті нового закону «Про освіту» від 30 березня 2016 року з’явилося формулювання сімейної (домашньої) форми навчання як «способу організації освітнього процесу дітей самостійно їх батьками». Звичайно, до фактичного втілення цього пункту закону у життя доведеться ще зачекати.

Дивіться найповніший каталог незалежних навчальних закладів України. Тут ви зможете підібрати найкращий заклад для вашої дитини

Однак і зараз є альтернативні форми навчання, не пов’язані з постійним перебуванням дитини у стінах шкільного закладу. Щоб перевести свою дитину на таке навчання, потрібно спочатку розібратись як держава зараз класифікує різні форми альтеративного навчання. І що в кожному окремому випадку треба робити батькам.

Отже, освіта в Україні буває на тільки загальна шкільна. Є ще індивідуальна, дистанційна та екстернатна формі навчання.

Індивідуальне навчання

Така форма навчання може запроваджуватися для осіб, які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад, проживають у селах (коли кількість учнів у класі становить менше 5 осіб) або ж у зоні збройного конфлікту, на тимчасово окупованій території України тощо, чи то перебувають у зонах надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру.

Підставою для організації індивідуальної форми навчання згідно «Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах» є:

  • заява одного з батьків або їх законних представників (для повнолітніх – їх особиста заява) про зарахування на індивідуальну форму навчання;

  • наказ керівника навчального закладу;

  • погодження відповідного органу управління освітою.

Індивідуальна форма навчання передбачає залучення педагогів, які допомагають дитині здобути освіту. Тобто складається графік навчання, річний план, за яким викладачі зобов’язані відвідувати дитину вдома, тобто є безпосередній контакт з вчителями. Видаються підручники. Все, начебто і добре, але зазвичай школи не хочуть цим займатися. Тому що на практиці робота педагогічних працівників, які залучені до індивідуальної форми навчання, додатково не оплачується.

Дистанційна форма навчання

Ця форма була введена «Положенням про дистанційне навчання» у 2013 році. Для батьків вона зручна тим, що не потребує обґрунтувань. Необхідно лише знайти заклад, який має відповідну акредитацію, написати заяву і оплатити навчання (усі дистанційні школи в Україні як приватні, так і державні є платними). Вартість навчання на дистанційній формі становить в середньому чотири-шість тисяч гривень на рік. При цьому варто добре усвідомлювати, які саме послуги надають дистанційні школи.

За таких умов дитина проводить дуже багато часу за комп’ютером – фактично весь той час, що звичайні діти проводить в класі на уроках. При дистанційній формі навчання учні користуються електронними підручниками, здають контрольні он-лайн або по скайпу, тобто фізичного контакту з учителем немає. Обов’язковою є атестація наприкінці четвертого, дев’ятого та 11 класу.

Екстернат

Екстернат означає повністю самостійне навчання з атестацією у будь-якій школі. Тому для переведення на екстернат потрібні певні підстави: медичні підстави, довідка з музичної чи спортивної школи, випередження чи відставання за шкільною програмою на рік, часті переїзди родини тощо.

Зарахування осіб на екстернат здійснюється згідно «Положення про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах» за погодженням з відповідним органом управління освітою (як правило, районного масштабу) та згідно з наказом керівника навчального закладу для повнолітніх — за їх особистою заявою; для неповнолітніх — за заявою батьків або осіб, які їх замінюють.

Екстернатна форма навчання є безкоштовною, не потребує додаткових довідок і може бути оформлена дитині, якщо вона «з будь-яких поважних причин не має змоги відвідувати навчальні заняття в загальноосвітньому навчальному закладі». Для цього батькам у районному управлінні освіти необхідно узгодити ситуацію і причини екстернатури з головним спеціалістом по середній освіті. За його поради батьки можуть обрати одну зі шкіл, які приймають участь у щорічній програмі з екстернатної форми навчання. Потім зустрітися з директором обраної школи та після позитивної розмови написати заяву про зарахування сина або доньки на екстернатну форму навчання та підготувати ще декілька документів.

Перелік документів:

  1. Заява (написана власноруч);

  2. Заява – згода на обробку персональних даних учня для учнів 9, 11 класів. Заява-згода потрібна для видачі документів про освіту державного зразка;

  3. Довідка із попереднього місця навчання (довідка береться із навчального закладу, де дитина навчалася);

  4. Особова справа учня (із школи, крім учнів 1-го класу);

  5. Свідоцтво про народження дитини (копія);

  6. Довідка про склад сім’ї та місця реєстрації (довідка потрібна для оформлення класних журналів та алфавітної книги);

  7. Ідентифікаційний номер учня;

  8. Документи про освіту (табель) копія;

  9. Медичні документи форма 0-86 У;

  10. 2 фотокартки 3х4.

Після виконання усіх формальностей директором видається внутрішній наказ по школі по зарахуванню дитини до навчального закладу за підпису батьків, які підтверджують ознайомлення з документом. Заводиться особова справа на учня. Узгоджується і друкується графік відвідування школи у двох екземплярах (для школи і для батьків). По закінченні процедури дитина отримає підручники і познайомиться з учителями, з якими підтримуватиме зв’язок протягом наступного часу. Офіційне оформлення відбувається 1 жовтня кожного року. Раз на місяць дитина отримуватиме завдання і віддаватиме виконані.

Отже, на сьогодні актуальними для прихильників домашньої форми освіти залишаються індивідуальна, дистанційна та екстернатна форми навчання. Маємо надію, що висвітлені нами практичні крокі щодо втілення хоумскулінга в Україні стануть в нагоді усім батькам, котрі зважилися перевести своїх дітей на дистанційне здобуття знань у домашніх умовах.

Але до того як забирати дитину зі школи, зважте всі за та проти. Батьки, які віддають перевагу домашній формі здобуття освіти, аргументують це тим, що традиційна шкільна система форматує учнів, намагається всіх дітей тримати в єдиних рамках, позбуваючи їх особистості. На їх думку, майбутнє – за домашньою освітою, з її індивідуальним підходом і можливістю вчитися поза школою, але при цьому отримати атестат державного зразка.

Плюси домашньої освіти:

  • Батьки і діти самі корегуватимуть індивідуальний процес навчання на дому, на противагу звичайній школі, де процес навчання обмежений програмою і не враховує особисті здібності дитини.

  • Діти навчатимуться за тими книжками, підручниками, відео-лекціями, які батьки вважають більш інформативними і зрозумілими.

  • Дитина усвідомлює той факт, що важливі знання, а не оцінки, і у житті вона перш за все розраховуватиме на власну думку, на свої знання, на себе.

  • Приділятиметься більше уваги тим предметам, які є цікавими для дитини.

  • В домашніх умовах батьки матимуть змогу підвищити самооцінку дитини, підтримуючи її, акцентуючи увагу на її можливостях і успіхах.

Мінуси домашньої освіти:

  • Відсутність соціалізації. Втім, це вирішується, якщо дитина відвідує спортивні секції, артистичні гуртки чи музичні колективи.

  • Не всі батьки здатні ефективно організувати процес навчання на дому, внаслідок чого дитина може недоотримати певних, необхідних знань. Тож батьківська зваженість, впевненість у власних силах і розуміння відповідальності мають бути на вищому рівні.

  • Відсутність адаптації до реального світу. Школа, безумовно, має вплив на соціальну адаптацію дітей, однак і батьки здебільшого орієнтуються в сьогоденних реаліях і загальнолюдських цінностях, тому для них передача цих навичок і знань також стане обов’язковим предметом.

Джерело: osvitanova.com.ua

 

Нове положення про індивідуальне навчання в школі

Міністерством освіти і науки затверджено Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. Відповідний наказ підписаний міністром освіти Сергієм Квітом.

Документ визначає порядок зарахування учнів на індивідуальну форму навчання та організації індивідуальної форми навчання для здобуття повної середньої освіти.

Виходячи зі змісту документа, індивідуальна форма навчання може запроваджуватися для учнів, які не можуть відвідувати навчальний заклад за станом здоров’я; проживають у селах і селищах, де кількість учнів у класі становить менше 5 осіб; проживають у зоні збройного конфлікту, на тимчасово окупованій території або у населених пунктах де органи влади не здійснюють свої повноваження; діти-біженці.

Також за індивідуальною формою навчання можуть здобувати освіту учні, які мають високий навчальний потенціал і можуть прискорено закінчити школу.

Зарахування учнів на індивідуальну форму навчання проводиться протягом навчального року. Під час індивідуального навчання школи мають застосовувати технології дистанційного навчання.

Документом також визначені особливості організації індивідуальної форми навчання у навчальних закладах, питання оплати праці педпрацівників, які здійснюють навчання учнів та інші питання навчального процесу за індивідуальної формою.

Попереднє Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджене ще наказом МОН № 732 від 20.12.2002 р., визнане таким що втратило чинність.

Джерело: osvita.ua