Меню сайту
Форма входу
Архів записів
Лічильник
Статистика

Статті / Мої статті

Практична робота: 1. Правила техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті. 7 клас

Перед виконанням практичної роботи ознайомся з правилами техніки безпеки. Звертайся до цих правил кожного разу, коли самостійно виконуєш хімічний експеримент.

Правила техніки безпеки під час роботи в кабінеті хімії

1. Працюй у кабінеті хімії обов'язково в халаті.
2. Будь максимально обережним під час виконання будь-яких експериментальних робіт. Пам'ятай, що неохайність, неуважність, недостатня обізнаність із властивостями речовин, з якими проводиться робота, можуть спричинити нещасний випадок.
3. Виконуй тільки ті хімічні досліди, які узгоджено з учителем, під його наглядом або наглядом лаборанта.
4. Уважно читай етикетку на посудині з речовиною, яку береш для досліду.
Відкривши посудину, не клади пробку на лабораторний стіл боком, а став її так, як зображено на мал. 13.

 

5. Реактиви для дослідів бери лише в тих кількостях, які зазначені в інструкції.
6. Якщо в інструкції не зазначено, яку масу чи об'єм реактиву треба взяти, то суху речовину бери у такій кількості, щоб вона вкрила лише дно пробірки, а рідину — не більше 1/6 об'єму пробірки.
7. Надлишок узятого реактиву ні в якому разі не зливай (не зсипай) назад у посудину, де він зберігався. Його дозволяється зливати (зсипати) у спеціальні склянки.
8. Наливаючи рідину, посудину з реактивом бери так, щоб етикетка спрямовувалась у бік долоні (мал. 14), , знімай краплю з шийки посудини, бо рідина стікатиме по склу, псуватиме етикетку, може пошкодити шкіру рук (мал. 15).

 

 

9. Посудину, з якої взято реактив, відразу закрий пробкою і постав на місце.
10. Під час нагрівання розчинів у пробірці користуйся пробіркотримачем. Уважно стеж за тим, щоб отвір пробірки був спрямований у бік від тебе та інших працюючих, бо рідина внаслідок перегрівання може викинутися з пробірки.
11. Під час нагрівання рідини стеж, щоб не перегрівалися стінки посудини над рідиною (особливо, коли рідини мало), бо в разі потрапляння на перегріте скло крапель рідини посудина може тріснути.
12. Щоб уникнути перегрівання, ніколи не нагрівай пробірку лише знизу, а рівномірно прогрівай всю пробірку, весь її вміст.
13. Не заглядай у пробірку, в якій нагрівається рідина, і не нахиляйся над посудиною, в яку наливається будь-яка рідина (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть потрапити в очі (мал. 16).

14. Ніякі речовини не пробуй на смак.
15. Нюхай усі речовини обережно, не нахиляйся над посудиною і не вдихай на повні легені, а спрямовуй до себе пару чи газ рухами руки (мал. 17)

1б. Будь особливо обережний під час роботи з лугами. Потрапляння навіть розбавлених розчинів лугів у очі може призвести до повної втрати зору. Якщо розчин лугу потрапив на руки, негайно змий його великою кількістю води до зникнення відчуття милкості.
17. Будь дуже обережний також під час роботи з кислотами. Особливо бережи очі. В разі потрапляння розчину кислоти на руки також негайно змий його великою кількістю води.
18. Будь особливо обережний під час роботи з нагрівними приладами.
19. Гарячі предмети став на керамічну плитку або спеціальну підставку.
20. Відпрацьовані реактиви зливай у раковину (після їх нейтралізації), а цінні реактиви — у спеціальний хімічний посуд.
21. Після закінчення роботи прибери своє робоче місце, відключи воду, вимкни електронагрівні прилади й обов'язково ретельно вимий руки.
22. Не клади свій сніданок на лабораторний стіл і ніколи не вживай їжу в хімічному кабінеті.

У разі нещасного випадку негайно звертайся до вчителя!

1. Ознайомлення з лабораторним посудом та іншим обладнанням
Зразки хімічного посуду та іншого лабораторного обладнання, яким ти користуватимешся в процесі вивчення хімії, розміщені частково на твоєму лабораторному столі, а частково на демонстраційному столі вчителя. Розглянь їх і знайди їхні зображення на мал. 19.

Зверни увагу на назву кожного предмета і спробуй пояснити його призначення. Намалюй у зошиті два—три предмети лабораторного обладнання і зазнач їх назву. Можеш користуватися при цьому хімічним трафаретом.

2.Поводження з лабораторним штативом
Ознайомся з будовою штатива (мал. 18)

Виконай такі операції:
1) закріпи муфту на середині стержня штатива. Пересунь вгору й опусти вниз. Закріпи у муфті тримач;
2) закріпи на штативі кільце, не знімаючи тримача. Що для цього треба зробити?
3) закріпи пробірку в тримачі штатива. Це треба зробити так, щоб пробірка не випадала і щоб її можна було переміщувати, тобто пробірку треба затиснути, але не дуже сильно, бо вона може тріснути. Закріплювати пробірку треба не на середині, а біля отвору (мал. 20).Щоб вийняти пробірку зі штатива, треба послабити гвинт;

4) помісти на кільце штатива хімічний стакан. Спочатку на кільце штатива поклади спеціальну сітку, а потім на неї постав стакан;
5) на кільце штатива помісти без сітки порцелянову чашку.

3. Поводження з нагрівними приладами
Працюючи зі спиртівкою, газовим пальником або електронагрівником, дотримуйся певних правил!

Робота зі спиртівкою

 

Перш ніж запалити спиртівку, перевір, чи є в ній спирт та чи хороший ґніт (мал. 21)

Спирт можна наливати тільки в погашену спиртівку (мал. 22). Якщо спиртівка горить, наливати спирт категорично заборонено!

Для запалення спиртівки зніми ковпачок, розправ ґніт і піднеси до ґнота запалений сірник.
Користуючись спиртівкою, не запалюй її від іншої спиртівки, бо спирт може вилитися, спалахнути і спричинити пожежу.
Щоб погасити полум'я спиртівки, слід закрити її ковпачком, підносячи його збоку. Дмухати на запалену спиртівку категорично забороняється! Це може також спричинити пожежу.

Робота з газовим пальником

Газові пальники бувають різні за будовою, але принцип їх дії однаковий. Розглянь мал. 23. Металева трубка пальника з'єднується з гумовим шлангом, по якому надходить газ.

Як же запалити пальник? Перед тим як подавати газ, тобто відкривати газопровідний кран, треба спершу запалити сірник і піднести його збоку (чому збоку?) до трубки пальника (чому порядок саме такий?). Тепер зверни увагу, що в нижній частині металевої трубки є отвір для подавання повітря. Відрегулюй розмір отвору так, щоб полум'я стало блакитним, несвітним. Це означатиме, що газ згоряє в пальнику повністю.

Робота із сухим пальним

Шматочок сухого пального (одну таблетку) поклади на керамічну плитку і підпали від сірника. Якщо треба припинити горіння, накрий таблетку пального ковпачком від спиртівки або порцеляновою чашкою. Дмухати на пальне, що горить, категорично забороняється! Після користування сухим пальним приміщення хімічного кабінету потрібно добре провітрити.

Робота з електронагрівником

Ознайомся з будовою електронагрівника, який є у вашому кабінеті (мал. 24)

Перед вмиканням електронагрівника в мережу перевір, чи не пошкоджена ізоляція електричного проводу нагрівника. Вмикай прилад тільки в ту мережу, напруга якої відповідає величині, вказаній на корпусі приладу. Якщо ввімкнутий у мережу електронагрівник не нагрівається, повідом про це вчителя. Під час роботи з електронагрівником не допускай забруднення спіралі розжарювання. Після закінчення роботи не забудь вимкнути електронагрівник.

4. Будова полум'я

Запали свічку і спостерігай, як вона горить. Зверни увагу, що полум'я, яке при цьому утворюється, не є однорідним. Воно має три зони. Розглянь мал. 25

Що ти можеш сказати про температуру цих зон? Яка частина полум'я найбільш гаряча? Зроби висновок, яку частину полум'я треба використовувати для нагрівання речовин.

Hайпростіші операції з речовинами

Більшість дослідів ти будеш виконувати в скляному (рідше — порцеляновому) посуді: пробірках, хімічних стаканах, колбах (див. мал. 14). Аби правильно здійснити ту чи іншу операцію, треба знати певні правила. Розглянемо найпростіші операції.

Дослід 1. Нагрівання рідини в пробірці

Передусім зверни увагу, що пробірки з речовинами можна нагрівати безпосередньо в полум'ї (на голому вогні). Пригадай, яку частину полум'я слід використовувати. Правильно, верхню, найбільш гарячу частину. А тепер починай експеримент.

Налий у пробірку воду на третину об'єму і закріпи її у лапці штатива (мал. 26) або візьми пробіркотримачем (мал. 27, а) чи тримачем, зробленим із зігнутої кілька разів смужки паперу (мал. 27, б).

Мілілітр (мл) — це спеціальна назва кубічного сантиметра, тобто одиниці об'єму, яка застосовується в хімії.
Спочатку прогрій усю пробірку, а потім, не виймаючи з полум'я, нагрівай у потрібному місці. Стеж за тим, щоб не перегрівалися стінки пробірки над рідиною. Отвір пробірки, в якій нагрівається речовина, обов'язково спрямовуй у бік від себе і від тих, хто працює поруч.

Дослід 2. Перемішування рідини

У пробірці, як правило, змішують невеликі об'єми речовин (не більше 2 мл). Висота стовпчика рідини під час змішування розчинів у пробірці не повинна перевищувати 2 см.
Налий у пробірку трохи води (1—2 мл) і піпеткою додай краплю олії. Візьми пробірку в ліву руку трьома пальцями (великим, вказівним і середнім) ближче до отвору, а пальцями правої руки обережно постукай по нижній частині пробірки (мал. 28).

УВАГА! Категорично забороняється закривати отвір пробірки пальцем і струшувати її.
Особлива обережність потрібна при розчиненні твердої речовини в пробірці, оскільки ця операція часто вимагає постійного струшування і нагрівання (мал. 29).

У колбі вміст перемішують коловими рухами, а в хімічному стакані — скляною паличкою, надівши на її кінець відрізок гумової трубки, аби не пошкодити стінки стакана (мал. 30).

Дослід 3. Випарювання на годинниковому скельці
Візьми тигельними щипцями годинникове скельце або звичайну скляну пластинку й піпеткою нанеси 2—3 краплі розчину солі.
Тримай скельце високо над полум'ям пальника або сухого пального (мал. 31).

Що ти спостерігаєш? Поясни свої спостереження.

Дослід 4. Переливання рідин
Налий у пробірку трохи води і перелий її в іншу пробірку. При цьому отвір пробірки, в якій міститься вода, має торкатися отвору пробірки, в яку переливатиметься рідина (мал. 32).

Якщо наливаєш рідину з реактивної банки з етикеткою, то банку бери так, щоб етикетка спрямовувалась у бік долоні (див. мал. 14), і знімай краплю з шийки посудини (мал. 15).

Дослід 5. Закривання пробкою колби або пробірки
Якщо колбу треба закрити пробкою, то ні в якому разі не можна ставити колбу на стіл або тримати за дно. Будь-яку тонкостінну посудину, а також пробірку треба тримати якомога ближче до отвору (мал. 33), оскіль¬ки в іншому разі можна серйозно поранити руки.

Візьми пробірку і закрий її корком або гумовою пробкою. Зверни увагу, пробка не повинна входити надто туго, бо при цьому скло може тріснути і поранити руку.

Хімія 7. Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. Н. М. Буринська

Планування уроків з хімії , відповіді на тести, завдання та відповіді по класам , домашнє завадання та робота з хімії 7 класу

Зміст уроку

Оцініть статтю:


Назвіться, будь ласка
Ваш коментар

Ваш коментар буде першим