Меню сайту
Форма входу
Архів записів
Лічильник
Статистика

Статті / Пізнавальні статті

Краса і хімія. Мінеральні масла в косметичних засобах

Мінеральні олії – це очищені рідкі суміші вуглеводнів, отримані при перегонці нафти. Тобто, по суті, вони не мінеральні (мінеральними в хімії називаються представники неорганіки, мінеральні кислоти, скажімо, - це неорганічні кислоти, а мінерали – це солі металів) і не олії, бо олії, як відомо, - це складні ефіри гліцерину і вищих карбонових кислот, речовини складної поліфункціональної будови).

Мінеральні олії слугують дешевою основою для косметичних препаратів. Отримана, як побічний продукт при перегонці нафти, вона йде на «масла» - технічні змазувальні матеріали, ці ж суміші, краще очищені, рафіновані, по суті, йдуть на потреби косметології. Таким чином, виробник має можливість знижувати собівартість продукції, використовуючи мінеральні олії та продукти-похідні чи продукти, споріднені з ними, як от, силікони, вазелін, парафін.

Силікони та мінеральні масла є широко популярними, оскільки вони дешеві, не мають запаху, добре витримують перепади температур, не потребують додаткового введення емульгаторів, стабілізаторів і консервантів (вони ж бо не окислюються, не псуються, не піддаються впливу мікробів, мікроорганізми таке просто не подужають). З точки зору їхньої функціональної корисності, то, на відміну від природних жирів, у мінеральних оліях не містяться ні вітаміни, ні антиокисники, ні флавоноїди тощо. Це мертвий вантаж. Те, що нашим організмом абсолютно не сприймається. Можна назвати, не задумуючись, півдесятка причин, чому не варто їх використовувати, а от з позитивів, хіба дві. З них і почнемо. Вони абсолютно неалергенні. Отруююча дія мінеральних масел не в алергенності, а в здатності накопичуватися (і вже ніколи не виводитися з організму), забиваючи клітини непотрібним баластом. І вони не піддаються дії шкідливих мікробів. Не скисають, не гіркнуть, не псуються, не… Тобто, користуючись дитячою олійкою навіть через десять років після дати її випуску, можна бути впевненим – мікробів там нема, за ступенем свіжості, цей продукт не набагато далі втік від учора випущеного.

З негативів. Розміри молекул рідких вуглеводнів малі, співставимі з розмірами молекули води (всього у кілька разів більші). Тобто ніщо не заважає цим молекулам проникати в глибинні шари шкіри, в кров, лімфу, розноситися по всьому організму і складатися десь в силу того, що наш організм не пристосований до руйнування, розкладання і виведення з себе геть нафтопродуктів.

Мінеральні масла – розчинники. Вони повністю розчиняють власний ліпідний (жировий) шар шкіри, пересушуючи її, забираючи власне живлення. Немає жодних причин накладати на себе (чи, тим більше, на малюка) нафту, навіть у такому рафінованому вигляді, навіть якщо виробник переконує, що успішно використовує мінеральні масла вже понад сто років. Внаслідок використання мінеральних масел, силіконів, мікрокристалічного воску, парафіну, вазеліну відбувається ослаблення власного ліпідного бар’єру, виникає ефект «ненаситності шкіри», коли нанесення засобу не рятує від відчуття пересушеності.

Утворюючи на поверхні шкіри газо-водонепроникну плівку, мінеральні олії блокують можливість нормального її функціонування. Ні дихати, ні випаровувати піт-вологу разом з токсичними продуктами життєдіяльності клітин у шкіри немає жодної можливості. І це призводитиме не до покращення зовнішнього стану епітелію, а до передчасного старіння шкіри.

Мінеральне масло заважає засвоєнню вітамінів А, Е (жиророзчинних вітамінів), а також власному синтезу вітаміну Д (бо масляна плівка є бар’єром для сонячного випромінювання, що відповідає за початок процесу власного синтезу цього вітаміну).

Крім того, можна лише уявити екологічну шкідливість як виробництва, так і використання цього виду нафтопродуктів.

В силу абсолютної біологічної нейтральності стосовно людської шкіри, ніяк не можна обґрунтувати використання мінеральних олій для лікування подразнень у малюків. Цей засіб не має можливостей лікувати попрілості і висипи, оскільки не містить жодних активних домішок.

Таким чином, косметичні засоби на основі мінеральних масел, вазеліну, силіконів, парафіну годяться для використання лише епізодично, нерегулярно і зі значними обмовками по часу нанесення, змивання та подальшого захисту шкіри від їхнього впливу.

Оцініть статтю:


Назвіться, будь ласка
Ваш коментар

Ваш коментар буде першим