Меню сайту
Форма входу
Архів записів
Лічильник
Статистика

Статті / Цікаво про хімію

Значення макро та мікроелементів для живих організмів

Доктор Лінус Полінг, двічі лауреат Нобелівської премії, стверджує: "Ви можете прослідкувати при кожному захворюванні або патологічному стані дефіцит мінералів". *Мінерали *- це хімічні елементи, які зустрічаються в земній корі. Вони підрозділяються на дві категорії: мікроелементи і макроелементи. Організм потребує макроелементів у великих кількостях, тоді як мікроелементи потрібні нам в незначних кількостях.

*Мінерали необхідні для життєдіяльності організму і беруть участь в багатьох процесах:
1) дають міцність нашому скелету;
2) сполучають органічні структури (білки і ліпіди);
3) активізують ферментні системи;
4) контролюють водний баланс (осмосу і виділення);
5) регулюють кислотно-лужну рівновагу;
6) підсилюють ефект нервово-м'язової передачі;
7) взаємодіють з гормонами, вітамінами, іншими регуляторами метаболізму.

Окрім цього вони знаходяться в організмі в певному співвідношенні. Дефіцит одного з мінералів може порушити баланс інших мінералів організму. Кожен мінерал, який присутній в малих кількостях в ґрунті, важливий для організму. Наприклад, сліди ванадію відіграють роль в обміні глюкози. З ґрунту мінерали абсорбуються рослинами. Рослини, які з їжею потрапляють в організм, перетравлюються і засвоюються разом з мінералами. Сучасне фермерство враховує тільки 2 елементи в ґрунті: фосфор і калій. Це збільшує ріст і врожайність, але робить рослину чутливою до хвороб, внаслідок чого, їх обробляють пестицидами. В даний час учені відзначають виснаження ґрунту у всьому світі. Фермерські угіддя мають менше мінералів на 20%, ніж сто років тому. Внаслідок цього, в рослинах знизилася кількість мінералів. Біле борошно втрачає 60% кальцію, 67,9% міді, 75,6 % залоза, 48% молібдену, 15,9% селену, 85,8% магнію і 84,7% мангану.

Вчені США стурбовані таким положенням. Управління сільським господарством офіційно заявило, що "зупинити ерозію і деградацію ґрунту буде надзвичайне дорого коштувати". Унаслідок виснаження грунту, наша їжа бідна мінералами. Втрата мінералів відбувається і за рахунок рафінування продуктів харчування. Нестача мінералів в рослинах і продуктах харчування визначає нестачу мінералів в організмі. Тому покрити дефіцит мінералів ми можемо за допомогою дієтичних добавок.

Декілька слів про роль основних макро- і мікроелементів для організму людини.

Натрій. Добова потреба дорослої здорової людини в цьому елементі складає 4—6 гр. Натрій підтримує осмотичний тиск крові, при підвищеному надходженні сприяє виведенню з організму калію, бере участь у водному обміні і багатьох біохімічних реакціях. Підвищене споживання натрію викликає накопичення рідини в організмі, набряки і підвищує кров'яний тиск. У раціоні людей, що проживають в індустріально розвинених країнах, вміст натрію зазвичай підвищений. При цьому з продуктами харчування поступає біля 7 г натрію, а як харчова добавка при приготуванні їжі — від 6 до 18 гр. Як профілактика розвитку гіпертонічної хвороби додаткове споживання натрію у складі добового раціону не рекомендується.

Калій. Добова потреба дорослої здорової людини в калію складає 3—5 гр. Це антагоніст натрію, основний внутріклітинний елемент. Він сприяє виведенню з організму рідини. Необхідний для м'язових скорочень, бере участь в процесах, що забезпечують проведення нервових імпульсів, коригує лужний баланс крові та тканинної рідини, бере участь в реакціях обміну речовин, наприклад перетворенні глюкози в глікоген. Він також бере участь в регуляції ритму серця. У клінічній практиці калій застосовують при серцево-судинній недостатності, порушеннях серцевого ритму, при прийомі діуретичних засобів.

Магній. Добова потреба дорослої здорової людини складає 400 міліграм. Магній бере участь в обміні фосфору, сприяє зниженню тиску крові. Під час клімаксу у жінок магній допомагає звести до мінімуму негативні прояви цього стану. Повинен поступати в організм в певному співвідношенні з кальцієм. Воно повинне бути 1: 0,7 (Са: Mg).

Фосфор. Добова потреба здорової дорослої людини складає 1,2 гр. Це один з основних компонентів кісткової тканини. Фосфор необхідний також для реакції енергетичного обміну, він позитивно впливає на лібідо, бере участь в більшості метаболічних реакцій, включаючи такі, як утворення нуклеопротеїнів, які відповідають за ділення клітин і відтворення потомства. Цей елемент повинен поступати в організм в певному співвідношенні з кальцієм. Оптимальним співвідношенням цих елементів прийнято вважати 1:1,5 (Са: Р).

Кальцій. Добова потреба дорослої здорової людини складає біля 1 гр. Кальцій — головний елемент кісткової тканини. Він також бере участь в регуляції проникності клітинних мембран, надає дію, протилежну натрію. Кальцій бере участь в механізмах згортання крові, надає антистресовий ефект. Він сприяє виведенню з організму солей важких металів і радіонуклідів, проявляє антиоксидантний ефект, володіє антиалергічною дією, являється пробіотиком. Дефіцит кальцію може провокувати розвиток гіпертонічного кризу, токсикозу при вагітності, підвищення рівня холестерину в крові, розвиток остеопорозів, знижує механічну міцність кісток. У організм повинен поступати в певному співвідношенні з фосфором.

Цинк. Добова потреба дорослої здорової людини в цинку складає 15 міліграм. В даний час встановлена участь цинку у формуванні імунітету та підтримці функції чоловічих статевих залоз (він є складовою частиною чоловічого статевого гормону дигідрокситостерону). Ймовірно тому в найбільшій кількості він міститься в тканинах тестикул і шишковидної залози, яка також має пряме відношення до реалізації сексуальної функції мужчин та жінок. Цинк також входить до складу великої кількості ферментів, що забезпечують обмін речовин, наприклад, являються каталізаторами метаболізму нуклеїнових кислот, що забезпечують реалізацію біологічної дії вітамінів А і фолієвої кислоти (кровотворення). Враховуючи велике значення цинку в обміні речовин, його тривалий дефіцит в раціоні може привести до розвитку багатьох захворювань: безпліддя, втраті сексуальної активності (статевому інфантилізму), зниженню імунітету, шкірним захворюванням, розвитку анемій; дефіцит цинку підсилює ріст пухлин, порушує ріст волосся та нігтів. Встановлено, наприклад, що поява білих плям на нігтях в більшості випадків виникає із-за дефіциту цього мінерального елементу. Підтримує функцію вилочкової залози (синтез Т-лімфоцитів).

Залізо. Добова потреба дорослої людини в залозі складає 1-2 міліграм. З їжею ж його повинно поступати не менше 10—15 міліграм, оскільки воно погано засвоюється (зазвичай на рівні 10—20%). Залізо є основним елементом гемоглобіну і міоглобіну, додає червоний колір м'ясу. Залізо входить до складу цілого ряду ферментів — каталізаторів окислювально-відновних процесів. З дефіцитом заліза зв'язують широке розповсюдження анемії, особливо у вагітних жінок. Залізо і мідь володіють синергетичною дією.

Мідь. Добова потреба організму в міді: 30 мкг/кг — для дорослих 80 мкг/кг — для дітей раннього віку 40 мкг/кг — для дітей старшого віку. Мідь бере участь в кровотворенні та великому числі реакцій обміну речовин, будучи складовою частиною багатьох ферментів. Потреба в міді зростає при запальних захворюваннях і схильності людини до хвороб суглобів. Мідь, цинк і залізо надають синергетичну дію один на одного. Тому при ліквідації дефіциту одного з цих мікроелементів важливо враховувати їх синергетичні властивості і включати в раціон живлення два інших джерела.

Марганець. Добова потреба дорослої людини в марганці 2—3 міліграма. З їжею ж (враховуючи усвоюваність) його повинно поступати 5—10 міліграм. Як і інші мікроелементи, марганець бере участь у всіх видах обміну речовин, активізуючи функцію багатьох ферментів. Особливе значення марганець має в реалізації функції статевих залоз, опорно-рухового апарату, нервової системи. Вважається, що він може надавати профілактичну дію відносно розвитку недостатності вінцевих артерій серця, діабету, патології щитовидної залози, порушень вуглеводного і ліпідного обміну. З віком усвоюваність марганцю знижується, тому після 50 років можливе виникнення дефіциту цього мікроелемента.

Молібден. Добовий прийом дорослою людиною — біля 150 мкг. Входить до складу ряду ферментів, що беруть участь в детоксикації чужорідних для організму речовин. Сприяє затриманню в організмі фтору і таким чином перешкоджає розвитку карієсу, а також метаболізму заліза в печінці. Найважливішою функцією молібдену прийнято вважати здатність прискорювати розпад пуринів і виводити з організму сечову кислоту, що при оптимальному його надходженні в організм сприяє профілактиці розвитку подагри. Проте при надмірному надходженні молібдену в організмі може розвинутися "молібденова подагра", на що слід звертати увагу при прийомі препаратів, що містять цей мікроелемент. Його добова кількість не повинна перевищувати рекомендованої дози.

Кобальт. Щоденний прийом для дорослої людини в середньому складає біля 8 мкг. Кобальт входить до складу вітаміну В12, бере участь в обміні жирних кислот, у вуглеводному обміні та реалізації функції фолієвої кислоти. Основна його біологічна дія — допомагає синтезувати гемоглобін.

Хром. Орієнтовна потреба дорослої людини в даному мікро¬елементі 100—200 мкг. Біологічну активність для людини проявляє тільки тривалентний хром. Він сприяє підтримці рівня цукру в крові, профілактиці атеросклерозу і серцево-судинних порушень, знижує рівень вмісту в крові холестерину. Згідно з опублікованими даними, африканці мають в організмі удвічі більше, жителі Близького Сходу — майже в 4,5 рази більше, а країн Азії — в 5 раз більше хрому, ніж жителі західних країн. Вважається, що це одна з причин того, що на Сході значно менше поширені дегенеративні захворювання, які характерні для жителів Заходу.

Селен. Потреба дорослої людини — 150—200 мкг. Володіє вираженими антиоксидантними властивостями, що дозволяє використовувати цей мікроелемент для профілактики онкологічних захворювань, що провокуються хімічними діями і радіацією. Селен стимулює утворення антитіл і тим самим підвищує захист організму від інфекційних і простудних захворювань. Бере участь у виробленні еритроцитів, сприяє підтримці і продовженню сексуальної активності. Майже половина селену, що міститься в чоловічому організмі, знаходиться в насінних канальцях яєчок. Він втрачається з еякулятом. Тому для чоловіків, ведучих активне сексуальне життя, потреба в цьому мікроелементі вища, ніж у жінок. Активність селену підвищується у присутності іншого антиоксиданту — вітаміну Е. У районах, де споживання селену недостатнє, наголошується ріст ракових захворювань. Раціон населення індустріально розвинених країн бідний цим мікроелементом, тому потрібні додаткові його джерела.

Йод. Добова потреба дорослої людини складає 200 мкг. Йод необхідний для нормального функціонування щитовидної залози, входить до складу її гормонів (триоксину, трийодтироніну). При нестачі йоду розвиваються ендемічний зоб, кретинізм.

*Кремній. *Добова потреба дорослої людини в цьому елементі складає 20—40 міліграм. Він бере участь в реакціях, які забезпечують щільність структури волокнистих тканин, додаючи їм пружність. Особливе значення має для формування структури шкіри, волосся, нігтів.

*Ванадій. *Добова потреба дорослої людини не визначена, але встановлено, що в середньому в добре збалансованому раціоні населення (за даними США) ванадій складає 20—30 мкг. Припускають, що він бере участь в обміні жирів і вуглеводів, у молодих людей стримує утворення холестерину і знижує ліпідів вміст в крові, а також перешкоджає розвитку карієсу, сприяючи мінералізації зубів та їх збереженню.

Сірка. Добова потреба дорослої здорової людини — біля 850 міліграм. Підвищує стійкість до радіовипромінювань, токсинів, сприяє відновленню ДНК

Значення мікроелементів

Залізо - "будівельник гемоглобіну". Ознаки недостатності: анемія, блідість, ламкість і випадання волосся, відшарування нігтів, утруднене ковтання, запалення слизової ротової порожнини, порушення травлення, запаморочення, втома, нервозність, уповільнення розумових реакцій, крихкість кісток, ожиріння.

Бор. Ознаки недостатності: У літньому віці спостерігаються серйозніші проблеми з абсорбцією кальцію. Недостатність бору вказує на недостатність вітаміну D.

Ванадій. Відіграє важливу роль в процесах росту репродукції, а також уповільнює синтез холестерину, потрібний для утворення кісткової тканини і зубів. Ознаки недостатності: недостатність ванадію може бути однією з причин захворювань серцево-судинної системи і нирок, пониження репродуктивної здатності і підвищення дитячої смертності.

Йод - "охоронець щитовидної залози". Ознаки недостатності: Недостатність йоду у дітей може виявлятися у відставанні розумового розвитку. Крім того, недостатність йоду пов'язують з раком молочної залози, втомою, неонатальним гіпотеріозом (кретинізм) і підвищенням ваги.

Кремній - "зберігач з'єднувальної тканини" Кремній необхідний для підтримки еластичності артерій і відіграє важливу роль в профілактиці серцево-судинних захворювань. Перешкоджає шкідливій дії алюмінію на організм, стимулює діяльність імунної системи і уповільнює процес старіння в тканинах. Ознаки недостатності: Втрата кровоносними судинами еластичності (що приводить до прискорення процесів старіння), карієс і пародонтоз, ламкість нігтів і випадання волосся.

Мідь. Ознаки недостатності: Однією з ранніх ознак недостатності міді є остеопороз. Мідь відіграє істотну роль в утворенні колагену – одного з основних білків, створюючих кісткову тканину, шкіру і сполучну тканину. А також анемія, випадання волосся, діарея, загальна слабкість, зниження дихальної функції, шкірні виразки, атрофія серцевого м'яза, низький гемоглобін і еритроцити.

Селен - "винищувач раку" Ознаки недостатності: Ракові і серцеві захворювання, занепад сил, уповільнення росту, підвищений рівень холестерину, інфекції, ослаблення функцій печінки, панкреатична недостатність, безпліддя.

Оцініть статтю:


Назвіться, будь ласка
Ваш коментар

Ваш коментар буде першим